UNICEF’e göre, yoksul ülkelerde yetersiz beslenen hamile kadınların sayısı yüzde 25 arttı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yoksul ülkelerde yetersiz beslenen hamile veya emziren kadınların sayısının son iki yılda yüzde 25 arttığını bildirdi.
BBC’nin haberine göre UNICEF’in hazırladığı rapora göre yetersiz beslenmeden en çok Somali, Etiyopya ve Afganistan gibi dünyanın en yoksul bölgelerindeki hamile kadınlar etkileniyor.
Dünya genelinde 1 milyardan fazla kadın ve ergen kız çocuğunun yetersiz beslendiği iddia edilen raporda, son dönemde yaşanan savaşlar ve Kovid-19 salgını gibi olayların ihtiyaç duydukları gıdaya ulaşmalarını giderek zorlaştırdığı belirtildi.
Raporda, Güney Asya ve Sahra altı Afrika’nın “ergen kızlar ve kadınlar arasındaki beslenme krizinin merkez üssü olmaya devam ettiği” belirtildi.
Yoksul ülkelerde yetersiz beslenen hamile kadın ve kız çocuklarının son iki yılda yüzde 25 arttığının belirtildiği raporda, akut yetersiz beslenme sorunu yaşayan hamile veya emziren kadınların sayısının 5,5’ten 6,9 milyona çıktığı iddia ediliyor. 2020-2022 yılları arasında gıda krizi yaşaması beklenen 12 ülkede 1. yapıldı.
Bu ülkelerin Afganistan, Burkina Faso, Etiyopya, Kenya, Mali, Nijer, Nijerya, Somali, Sudan, Güney Sudan, Çad ve Yemen olduğu rapora yansıdı.
Raporda, söz konusu bölgelerdeki kadın ve ergen kızların yüzde 68’inin zayıf olduğu ve yüzde 60’ında kansızlık olduğu belirtildi.
Uluslararası toplumu, beslenme programlarını desteklemek de dahil olmak üzere gıda güvenliğini bir öncelik haline getirmeye davet eden rapor, yetersiz beslenmenin çocuk sağlığı üzerindeki etkisinin altını çizdi.
Raporda yetersiz beslenmenin “bu kadınların çocuklarının yaşama, gelişme ve öğrenme kapasiteleri üzerinde tehlikeli ve geri dönülmez sonuçları olabileceği” belirtildi.
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, uluslararası toplum yetersiz beslenmeye karşı acil önlem almazsa sonuçların nesiller boyu sürebileceğini söyledi.